Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Stockholms stads innovationsdirektör får pris för industrisamverkan

Kvinna stående framför en tegelvägg.
Karin Ekdahl Wästberg, innovationsdirektör i Stockholms stad, tilldelas KTH:s pris för industrisamverkan. Foto: Sabina Fabrizi
Publicerad 2025-04-09

Hon är ekonomen som brinner för att lösa samhällsutmaningar med innovation och för att unga ska förstå att högre utbildning är möjlig. KTH:s pris för industrisamverkan tilldelas i år Karin Ekdahl Wästberg, innovationsdirektör i Stockholms stad.

KTH:s strategiska partnerskap

KTH har formella strategiska partnerskap med stora globala företag och organisationer inom offentlig sektor som har särskild betydelse för KTH:s verksamhet.

Det strategiska partnerskapet mellan KTH och Stockholms stad syftar till att stärka det långsiktiga och strategiska samarbetet inom utbildning, forskning och innovation. Samarbetsavtalet slöts 2014.

Läs mer om strategiska partnerskap

– Det är otroligt hedrande och roligt att få utmärkelsen, men egentligen är jag bara en liten kanal. Det är många som jobbar med samverkan med KTH så det är inte bara jag. Jag fick en jättefin motivering. Den var ju mycket generös, säger Karin Ekdahl Wästberg.

Karin Ekdahl Wästberg är innovationsdirektör i Stockholms stad med dess 47 förvaltningar. Hon stöttar stadens innovationsledning och hittar bra samarbeten med akademi och näringsliv. I sex år har hon drivit olika forsknings- och innovationsprojekt som en del av det strategiska partnerskapet med KTH. Hon har arbetat nära flera skolor och är engagerad i det tvärvetenskapliga forskningscentret Digital Futures . Den 11 april belönades hon med KTH:s pris för industrisamverkan i samband med KTH:s akademiska högtid. 

Man med kvinna som håller ett pris.
Karin Ekdahl Wästberg tar emot KTH:s pris för industrisamverkan av prorektor Mikael Lindström. Foto: Studio Slakthuset

"Banbrytande projekt"

Enligt motiveringen har Karin Ekdahl Wästbergs insatser inom digitalisering, stadsutveckling och teknisk innovation lett till banbrytande projekt som konkret bidragit till en mer hållbar och effektiv samhällsutveckling.

– Vi är en megaorganisation med 46 000 medarbetare och en av Sveriges största arbetsgivare. Ett av mina uppdrag är att se till att staden kan användas som testbädd för forskning och innovation. Vi blir en smartare stad med alla våra samarbeten och vårt lärande, säger hon.

Hyllar Trippel helix

KTH:s pris för industrisamverkan

KTH:s pris för industrisamverkan uppmärksammar och premierar insatser som främjar en djup och nära samverkan mellan industri och akademi.

Samverkanspriset delas ut en gång per år till en person som bidragit till samverkan mellan industri och akademi. Priset kan gå till någon från industrin, näringslivet eller från den akademiska världen.

Karin Ekdahl Wästberg hyllar Trippel helix-samarbetet, en modell för samarbete mellan akademi, kommun och näringsliv som enligt henne bidrar till att Stockholms stad rankas högt för sin innovationsförmåga.

– Det är fantastiskt eftersom alla blir lite bättre. De lösningar som vi tar fram för stadens problem är sannolikt inte bara utmaningar i Stockholm, utan samma lösning kan köpas upp av andra städer och forskning och kunskap kan delas internationellt, säger hon.

"Det uppstår magi"

Karin Ekdahl Wästberg är i grunden ekonom och har arbetat länge inom offentlig sektor. Hon ser att stadens samhällsutmaningar är komplexa och att innovation är en effektiv metod för att nå målen med exempelvis hållbar utveckling.

– I mötet med forskare uppstår magi när vi förstår saker tillsammans. Jag får se många intressanta diskussioner som till exempel i samarbetet med reningen av simhallsvatten, där medarbetare jobbat nära forskare. Där möter Roger som jobbar med rening under poolen Thord som är forskare på KTH. Båda är lika engagerade i resultatet från vattenkvalitetsproverna. Utifrån respektive profession möts de i nyfikenhet för vad forskningen och lärandet visar och det är fantastiskt att få vara med om det, säger hon.

Vill sammanföra forskare och ungdomar

Prissumman på 500 000 kronor kommer Karin Ekdahl Wästberg att använda för att få fler ungdomar att inse att högre studier är möjliga.

– Att få dem att förstå att alla har möjlighet så länge de har betygen, att det inte är en kostnadsfråga. Jag vill att fler ska upptäcka att naturvetenskap och teknik är otroligt intressant och viktigt och föra KTH:s forskare närmare stadens ungdomar, säger hon.

I samarbete med Vetenskapens hus vill hon låta ungdomar ta del av forskning som bedrivs inom staden och se vilka yrkesgrupper som arbetar där. Bland 400 olika yrken ingår även många tekniska, som ingenjörer och arkitekter.

– Risken är annars att vi missar många talangfulla ungdomar som inte tror att de har tillgång till högre studier och att de inte klarar av det, säger hon.

Text: Sabina Fabrizi

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-04-09